Ukrajinští vojáci se budou cvičit i v České republice ve VVP Libavá

Vláda na svém zasedání schválila nejen účast na zahraničních misích vojáků Armády České republiky, tedy Irák, Kuvajt, Kosovo a v zemích EU, ale také pobyt a výcvik vojáků z Ukrajiny. Pět rotací má vycvičit vždy zhruba 800 vojáků, což bude stát 975 milionů korun. Výcvik je plánován tento a příští rok, otázkou však zůstává personální naplněnost Úseku základní přípravy ve Vyškově, která byla ještě v srpnu pod hranicí 70%. Dále kapacita Vojenského výcvikového prostoru Libavá, který obvykle slouží pro účely 7. mechanizované brigády

„Výcvik ukrajinských vojáků je další cesta, jak pomoci Ukrajincům v boji s ruskými agresory. Při našem jednání v Kyjevě byla ze strany Ukrajinské delegace značná poptávka po výcviku zdravotníků, chemiků, ženistů a také mechanizovaného praporu. Jsem ráda, že můžeme vyjít Ukrajincům vstříc a předat jim naše cenné zkušenosti,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Konkrétně se bude jednat až o 700 příslušníků mechanizovaného praporu a 40 osob jednotek zabezpečení, 30 specialistů zdravotnických odborností, 10 specialistů chemického vojska a 20 specialistů ženijního vojska. Zbylé čtyři výcvikové cykly ve stejném složení se plánují na příští rok.

Miliardový náklad uhradí obrana

Náklady na výcvik vojáků z Ukrajiny v České republice jsou odhadovány na necelou miliardu korun, ještě letos bude výcvik stát bezmála dvě stě milionů korun, zbylá částka pokryje výcvik v příštím roce, tedy dalších čtyř rotací. Ministerstvo obrany náklady zaplatí ze svého, nicméně náklady na výcvik budou po převedení výcviku pod asistenční misi EU částečně refundovány prostřednictvím finančních nástrojů EU. V jaké míře však není nyní jasné.

Již nyní je nedostatek instruktorů

Česká republika tak opět dokazuje, že je důležitým prvkem pomoci Ukrajině, nicméně je třeba se zamyslet i nad tím, jaké jsou reálné, výcvikové kapacity. Není tajemstvím, že personální stránka instruktorů ve Vyškově není růžová. „Úskalím je nenaplněnost Úseku základní přípravy, která se v současné době pohybuje pod hranicí 70 %. Což pro zbývající kádr není jednoduché. Nenaplněnost kompenzujeme nasazením externích instruktorů z pozemních a vzdušných sil, nicméně toto není dlouhodobé a systémové řešení,“ uvedl v srpnu tohoto roku v rozhovoru pro magazín CZDEFENCE náčelník Úseku základní přípravy Velitelství Výcviku Vojenské akademie Vyškov št. praporčík Pavel Konvalinka. Věříme tedy, že výcvikové aktivity neohrozí vlastní výcvikové aktivity pro potřeby Armády České republiky.

Titulní foto: Ministry of Defence of Ukraine Flickr