Polská armáda se po 28 letech vrací do Granjewa

Po 28 letech se polská armáda vrátí do Grajewa. Vojenská jednotka v Grajewu byla zrušena v roce 1994, vláda Práva a spravedlnosti obnovuje armádu v tomto městě – řekl místopředseda vlády Mariusz Błaszczak při návštěvě Podlasí.

Náčelník ministerstva Národní obrany v Grajewu s místními úřady podepsalsmlouvu o poskytnutí nemovitostí pro vojenskou jednotku budovanou ve městě a setkal se s vojáky, kteří slouží v Podlasí, studenty uniformovaných tříd a obyvateli města a regionu. Podepsaná dohoda se týká nemovitostí ve vlastnictví města Grajewo a spravovaných státními lesy. Celkem tak polská armáda získá areál o rozloze téměř 57 hektarů. Do plánované vojenské jednotky bude navíc převedena nemovitost ve Wojewodzinu u Grajewa o rozloze 14,5 hektaru.

„Tato jednotka, která bude brzy vytvořena v Grajewě, bude součástí nové divize – Podlaské divize Polské armády. Ruské impérium je rozpínavé a aby se tak stalo, musí být polská armáda silná a početná, vyzbrojená moderními zbraněmi a my pro to uděláme vše, co bude v našich silách. Pro to bude v Grajewu a v okrese Grajewo motorizovaná brigáda. Bude to v oblastech, které dnes místní úřady předaly polské armádě,“ uvedl místopředseda vlády Błaszczak.

Šéf ministerstva Národní obrany připomněl, že prioritou vlády je posílení bezpečnosti. Tento úkol je plněn rozšiřováním vojenských jednotek, zvyšováním počtu vojáků, průběžnou modernizací a rozvojem spojenecké spolupráce. Půjde tak o další projekt související s posilováním obranných schopností, který se bude realizovat v Podlasí na východě Polska. 

Místopředseda Błaszczak vyzval Poláky ke vstupu do armády, ale i možnosti se zapojit do akce „Vlak s armádou“, kterou v současnosti vede polská armáda. Každou sobotu mohou ve vybraných vojenských útvarech dobrovolníci cvičit pod bedlivým dohledem vojenských instruktorů a to jak manipulaci se zbraněmi, ale i v poskytování první pomoci atp.

Zdroj: Ministerstvo obrany Polska

Foto: Flickr – Ministerstvo obrany Polska