Slovenský ministr obrany Kaliňák jednal ve Španělsku o prohloubení obranného průmyslu a spolupráci

Ministr obrany a místopředseda vlády SR Robert Kaliňák v rámci své zahraniční pracovní cesty navštívil Španělsko, kde s tamní ministryní obrany Margaritou Robles Fernández absolvoval jednání zaměřená na aktuální bezpečnostní situaci a prohlubování spolupráce slovenského a španělského obranného průmyslu. Navštívil také tamní vojáky, kteří budou zanedlouho nasazeni na Slovensku v rámci Mnohonárodní bojové skupiny NATO – právě Španělsko totiž probere v červenci od České republiky velení tohoto bojového uskupení.

Šéfovi slovenského resortu obrany byla představena poslední fáze přesunu španělských jednotek na Slovensko. Nasazování španělského kontingentu totiž probíhá postupně od ledna letošního roku, přičemž od července bude na Slovensku působit do 780 španělských vojáků is technikou.

V rozhovoru se svou španělskou kolegyní se ministr R. Kaliňák zaměřil i na priority v souvislosti s nadcházejícím summitem NATO ve Washingtonu, zhodnotili však i dosavadní spolupráci v oblasti výcviku a vzdělávání a soustředili se také na možnosti zintenzivnění kooperace v oblasti obranného průmyslu. Slovenské zbrojařské podniky totiž vyrábějí komponenty do munice, které jsou následně kompletovány právě v prostorách závodu Fábrica de Municiones de Granada (FMG). Ministr R. Kaliňák zdůraznil, že právě taková spolupráce přináší dobré jméno našemu obrannému průmyslu a také pracovní příležitosti do slovenských regionů. Závod v Granadě je zároveň jedním z nejstarších na výrobu střelného prachu v Evropě – město Granada si právě letos připomíná 700. výročí prvního použití střelného prachu v této provincii.