Generální tajemník NATO v Evropském parlamentu: Ukrajinu musíme podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se setkal s poslanci Evropského parlamentu, přivítal pokrok ve spolupráci mezi NATO a EU a zdůraznil důležitost podpory Ukrajiny tak dlouho, jak to bude potřeba. Zúčastnil se jednání Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Podvýboru pro bezpečnost a obranu (SEDE).

Stoltenberg uvítal pokrok Ukrajiny v jejich protiofenzívě a poznamenal, že ukrajinské síly „postupně získávají půdu pod nohama“ a že „byly schopny prolomit obranné linie ruských sil a postupují vpřed.“ Dodal: „ruské armáda bývala druhá nejsilnější na světě a nyní je ruská armáda druhá nejsilnější na Ukrajině… Realita je taková, že Ukrajinci ve skutečnosti znovu a znovu překračují očekávání. A musíme si pamatovat, co je naší odpovědností: naší odpovědností je podporovat .“ Na závěr řekl: „Podporovat Ukrajinu nepřichází v úvahu. Je to nutnost, abychom zajistili, že zachováme mír pro naše členy, pro naše země a zajistíme, že autoritářské režimy nedosáhnou toho, co chtějí, porušováním mezinárodního práva a použitím vojenských zbraní.“ platnost.“

Stoltenberg také odsoudil rozhodnutí Ruska odstoupit od černomořské dohody o obilí a jeho záměrné pokusy zastavit ukrajinský zemědělský export. „Vítáme úsilí Türkiye o obnovení dohody o obilí,“ řekl Stoltenberg a dodal, že nejlepším způsobem, jak zajistit bezpečnou a zabezpečenou přepravu obilí z Ukrajiny, je Rusko ukončit svou válku.

Pokud jde o vztah NATO-EU, pan Stoltenberg přivítal, že se spolupráce prohloubila v oblastech, jako je kybernetická, vesmírná, kritická infrastruktura, vojenská mobilita, stabilita na západním Balkáně, námořní bezpečnost a další. „Věřím ve spolupráci NATO-EU, protože sdílíme stejné hodnoty, sdílíme stejné výzvy. Jsme dvě různé organizace, ale máme mnoho společného,“ řekl.