Polsko mění přípravu obyvatel. Chystá nový zákon o civilní ochraně a obraně

Příprava na nejtěžší chvíle je civilní obrana, obrana obyvatelstva. Proto dnes spolu s ministrem předkládáme předpoklady, na kterých pracujeme od prvního dne. Pracuje zejména ministerstvo vnitra a správy, které spolupracuje s ministerstvem národní obrany a všemi ostatními ministerstvy, protože musíme dohánět naše předchůdce. Platnost zákona o obraně vlasti skončila platnost zákona o civilní obraně a civilní ochraně – řekl místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz.

V sídle Ministerstva vnitra a správy W. Kosiniak Kamysz, místopředseda vlády, ministr národní obrany, a Marcin Kierwiński, ministr vnitra a správy, představili předpoklady k zákonu o civilní ochraně a civilní obraně. .

– Pro naši vládu je jedním z nejdůležitějších nastínění nových záruk, akcí a principů fungování civilní obrany a ochrany obyvatelstva. Garancí polské bezpečnosti jsou ozbrojené síly Polské republiky, síla Severoatlantické aliance a Evropské unie. Nebylo by možné poskytnout podporu těm, kteří dnes Ukrajině pomáhají, včetně Polska a dalších zemí podporujících Ukrajinu v boji, ani vojenskou, ani humanitární, nebýt odporu obyvatelstva v prvních dnech týdnů. Zastavení ruské ofenzívy na Kyjev bylo možné díky zapojení celé společnosti. Nemůže to být chaotické a spontánní hnutí, lidové povstání. Aby měl nejvyšší úroveň záruky bezpečnosti, musí být dobře připraven. Působení civilní obrany a ochrany obyvatelstva musí být specifikováno ve státní struktuře. Za prvé, ochrana, pokud nastane doba míru, a obrana, pokud nastane válečná krize,“ řekl během konference šéf ministerstva národní obrany.

– Jsme na to připraveni, ministr vnitra a správy vypracoval předpoklady tohoto zákona, které budou brzy předloženy k veřejné konzultaci, ale dnes je analyzován s představiteli samosprávy, kteří budou hrát klíčovou roli. Místní samospráva je naším základním partnerem. Vláda sama o sobě nestačí, potřebujeme dobré manažery a ty, kteří budou řídit celý akt, celou činnost civilní ochrany a civilní obrany. Jako společnost musíme být připraveni na jakýkoli scénář. Neříkáme to proto, abychom někoho vyděsili, ale spíše abychom odstrašili soupeře. Aby pro některého z našich odpůrců nebo nepřátel nikdy nebylo výhodné zaútočit na Polsko. Lidé, obyvatelé a občané jsou naší největší silou, velmi si to uvědomujeme. Aby to fungovalo, musí každý vědět, co má dělat. Jak se chovat. Kdo má na starosti a kdo dohlíží na pomoc či plnění krizových plánů. To vše řeší zákon o civilní obraně a civilní ochraně,“ vzal na vědomí místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz.

Zákon o civilní ochraně a civilní obraně je jednou z priorit vlády. Práce na něm vyplývají z potřeby zajistit efektivní systém obrany státu s ohledem na civilní i vojenské složky. Spolupráce mezi ministerstvy Ministerstva vnitra a správy a Ministerstvem národní obrany probíhá při vývoji optimálních řešení v této klíčové oblasti.

Ministr vnitra a správy Marcin Kierwiński během konference představil nejdůležitější předpoklady připravovaného zákona.

– Všechny státní instituce se schopností zasáhnout jednotlivce musí být schopny poskytnout informace o nadcházející hrozbě – rychle, aby každý věděl, že se hrozba blíží a co v takové situaci dělat. V kritické situaci dostane každý přesnou informaci o tom, co se děje a co by se v této situaci mělo dělat – aby reakční doba všech byla co nejrychlejší. Systémy budou integrovány na všech úrovních místní správy. Další oblastí, kterou v tomto zákoně velmi přesně popisujeme, jsou plány na zabezpečení obyvatelstva a případné přijímání obyvatelstva. Jsou situace, kdy je nutné rychle garantovat místa pobytu lidí a stát musí dopravit ohrožené obyvatelstvo na konkrétní místa. Stát pak musí využít veškerou svou infrastrukturu: silnice, železnice, také armádu a policii – aby tyto činnosti provedl co nejrychleji. Tyto postupy budou vytvořeny. Další otázkou, na kterou se velmi silně zaměříme, je otázka posilování sociální odolnosti. Každý občan si musí být vědom toho, jakým hrozbám můžeme čelit a jak na konkrétní hrozby reagovat. Analyzovali jsme skandinávská řešení a jak se vyrovnává Ukrajina bojující proti ruskému imperialismu. Víme, že společenské povědomí o tom, jak se chovat v situaci ohrožení, jak reagovat na zprávy, jak hledat místa, kam jít – to je jedna z nejdůležitějších otázek. Bude zahájena sociální výchova v této oblasti,“ zmínil ministr.