FOTOREPORTÁŽ: Dělostřelci v Litvě

Vůbec poprvé si čeští dělostřelci v misi eFP v Litvě vyzkoušeli datové spojení mezi vozidly bez využití hlasu. Stalo se tak během prvních ostrých střeleb nové rotace, jejíž součástí je i jinecká jednotka se samohybnými houfnice vz. 77 DANA.

Do dvoudenních ostrých bojových střeleb se na konci února zapojili němečtí vojáci s vozidly Fenek a Fuchs, norští a nizozemští dělostřelečtí pozorovatelé s Dingem 2, Belgičané nasadili bezpilotní prostředek Puma. Veškerá technika, vybavená prostředky pro zjišťování cílů a výbuchů, posloužila veliteli praporu v rozhodovacím procesu.

Češi během výcviku použili LOV PZ (lehké obrněné vozidlo průzkumné na bázi automobilu Iveco), Iveco RT 20 (meteorologické) a nové automobily Titus. „Vůbec poprvé jsme plnili palebný úkol s využitím těchto vozidel v sestavě palebné jednotky pomocí datového spojení mezi vozidly bez využití hlasu. Všechny informace o cíli a opravách střelby byly odesílány pomocí krátkých šifrovaných datových zpráv,“ říká velitel palebné baterie kapitán J. R. Při tomto způsobu spojení podle něj dochází ke snížení chybovosti: „Operátor nemusí zprávu zapisovat, má ji elektronicky a zvyšuje se rychlost a efektivnost dělostřelecké palby. Snižuje se tím také možnost zachycení rádiového provozu,“ dodává velitel baterie.

Zahraniční premiéru při ostrých střelbách zažily také české houfnice. Podle velitele celého mezinárodního úkolového uskupení podplukovníka Marka Krügera (Bundeswehr) Dany splnily úkol a prokázaly svoji bojovou hodnotu.

Souběžně probíhalo cvičení Eagle Thunder v Polsku, které se zaměřilo na spolupráci mezi dělostřeleckými pozorovateli a leteckými návodčími. Za Armádu ČR se ho zúčastnila skupina palebné podpory, zapojily se dále příslušníci jednotlivých mnohonárodních uskupení z Lotyšska, Litvy a Polska. „Účastí jsme prověřili správnost našich postupů při spolupráci s aliančními leteckými návodčími v mezinárodním prostředí,” doplnil velitel skupiny rotmistr M. K.