Polsko stále posiluje. Nyní zvyšuje spolupráci s Dánskem

Podepsali jsme memorandum o porozumění o zpřísnění spolupráce mezi našimi zeměmi. Je to pro nás velmi důležité rozhodnutí, protože dřívější dohoda byla uzavřena před vstupem Polska do NATO. (…) Naše spolupráce musí být ještě intenzivnější. A mohu s plnou odpovědností říci, že naše spojenectví s Dánskem nebylo nikdy tak silné jako dnes, řekl vicepremiér Władysław Kosiniak-Kamysz po jednání s dánským ministrem obrany. 

Budeme konvergovat naše aktivity ve všech oblastech, které zaručují bezpečnost našich zemí, ale také garantují bezpečnost zemí svobodného světa, zemí Evropské unie a zemí NATO. Uděláme vše pro to, abychom udrželi Polsko, Dánsko, Evropu a svět v bezpečí – to je náš nejdůležitější úkol, dodal vicepremiér Władysław Kosiniak-Kamysz po jednání s dánským ministrem obrany. 

Dne 1. února se ve Varšavě uskutečnilo bilaterální jednání mezi místopředsedou vlády W. Kosiniak-Kamyszem a Troelsem Lundem Poulsenem, místopředsedou vlády a ministrem obrany Dánska. 

Dánsko je členem mnohonárodního severovýchodního sboru ve Štětíně. Ve sboru slouží téměř 400 důstojníků, poddůstojníků a civilních zaměstnanců NATO. Velitelství mnohonárodního sboru Severovýchod slouží jako Regionální velitelství pozemní složky ve struktuře sil NATO a odpovídá za oblast pokrývající tzv. východní křídlo.

Šéfové rezortů obrany projednali současnou vojenskou spolupráci obou zemí a definovali směry jejího rozvoje v rámci společných cvičení a výcviku. Diskutovali o aktuální bezpečnostní situaci v Baltském moři. Byla podepsána „Dohoda o spolupráci mezi ministerstvem obrany Dánska a ministrem národní obrany Polské republiky v oblasti bezpečnosti a obrany“.

– Dnes jsem obdržel ujištění od premiéra o podpoře, pokračování a spolupráci ve Štětíně. Moc vám za to děkuji. Baltské moře, ochrana kritické infrastruktury, např. Baltské potrubí, plynárenský přístav, vše, co je pro nás dnes nesmírně důležité, kritická infrastruktura, je místo, o které musíme zvlášť pečovat. (…) Mluvili jsme o společných prioritách. Bezpečnost rozhodně musí být společnou prioritou. (…) Evropský zbrojní průmysl se musí zrychlit. Musí aktivovat všechny své produktivní síly a dostat se z letargie. Projděte ze stavu spánku, ze stavu klidu. Jsme ve stavu bezprostředního ohrožení. Pokud se válka odehrává tak blízko nás, existuje přímé ohrožení. Celý zbrojní průmysl v Evropě musí zrychlit, musí pochopit, že toto je doba bezprostředního nebezpečí, řekl šéf ministerstva národní obrany.

Vicepremiér ve svém prohlášení také představil svůj názor na spolupráci ve formátu Evropské unie a podporu obrany Ukrajiny.

– Máme jeden a stejný názor – Evropa se musí zapojit, Evropská unie se musí zapojit do pomoci Ukrajině. Nesmíte si zvykat na válku, nesmíte si zvykat na válku. Nesmíme zapomínat, že na Ukrajině každý den umírají lidé, že se tam bojuje za mír, za svobodu, za normalitu, za demokracii, za to, aby Ukrajina byla nezávislým státem. Ale také proto, aby byl zbytek Evropy v bezpečí. (…) Podpoříme Ukrajinu bilaterálně. Oceňujeme, co Dánsko dělá. Převod letounů F-16, toto rozhodnutí převést letouny F-16, mnohamiliardový závazek v oblasti vojenské pomoci Ukrajině, který Dánsko zavádí, je pro nás jako ukrajinského souseda nesmírně důležité, zdůraznil místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz.