Polsko opět obnovilo komisi pro vyšetřování havárie ve Smolensku

„Problematikou havárie a leteckého neštěstí u Smolenska se zabýval Millerův výbor, ale musíme vysvětlit téměř 8 let fungování podvýboru v čele s panem Macierewiczem. Musíme vysvětlit oprávněnost, účelovost a důvěryhodnost těchto opatření, protože dopady těchto akcí jsme doposud nezaznamenali.(… ) Dnes jmenujeme tým, který posoudí fungování podvýboru pro přešetřování letecké nehody, vyhodnotíme činnost podvýboru , ale nebudeme posuzovat a vyšetřovat příčiny katastrofy. To dělala v minulých letech komise ministra Millera,“ uvedl vicepremiér W. Kosiniak – Kamysz na tiskové konferenci ve Varšavě.

náčelník MO oznámil, že na Ministerstvu národní obrany zahajuje práci tým expertů, kteří posuzují spolehlivost, opodstatněnost a hospodárnost činností prováděných bývalým podvýborem Ministerstva národní obrany pro revizi. -vyšetřování havárie letadla Tu-154 u Smolenska 10. dubna 2010. Tým odborníků, kteří dnes začínají pracovat, bude fungovat do 30. června 2024.

Jak podotkl místopředseda vlády, tým tvoří letečtí odborníci, inženýři a právníci sdružení a působící na ministerstvu národní obrany nebo v jeho podřízených útvarech.

„Tento tým nezahrnuje nikoho spojeného s politikou. Jedná se o úředníky, důstojníky, zaměstnance ministerstva a podřízených složek a vysokých škol, kteří souhlasili – za což bych jim chtěl velmi poděkovat – účastnit se a vést tuto práci. Je to velká mise jménem Polské republiky, za kterou vám děkuji,“ řekl během konference šéf ministerstva národní obrany.

Náměstek ministra Cezary Tomczyk při představení složení týmu poznamenal, že mezi úkoly, které mají odborníci, patří „prověřování poctivosti, spolehlivosti, hospodárnosti a cílevědomosti práce Smolenského podvýboru a také kontrola toho, jak vedení státu reagovalo, jak reagoval ministr národní obrany, který rok od roku prodlužoval existenci Smolenského podvýboru.“ . Byl informován o dění v samotném podvýboru? Tyto a další záležitosti bude muset dnes jmenovaný tým vyjasnit.“