Stoltenberg: NATO znovu potvrdí dlouhodobou podporu Ukrajině při řešení naléhavých bezpečnostních problémů

Na schůzce ministrů zahraničí NATO v Bruselu během příštích dvou dnů se bude jednat o válkách na Ukrajině a na Blízkém východě, stejně jako o rostoucí strategické konkurenci, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg před jednáním vyzval k prodloužení zastavení bojů v Gaze. „Vyzývám k prodloužení pauzy. To by umožnilo tolik potřebnou pomoc lidem v Gaze a propuštění dalších rukojmích,“ řekl Stoltenberg a vyzval Írán, aby po sérii úderů „udržel své zástupce“. Americké síly v Iráku a Sýrii. 

Pokud jde o Rusko, pan Stoltenberg varoval, že Moskva se snaží destabilizovat spojenecké demokracie, přičemž uvedl kybernetické útoky a energetické vydírání a také využívání migrantů proti Finsku. „NATO je solidární s naším spojencem Finskem,“ řekl generální tajemník po akcích Moskvy v posledních týdnech s cílem usnadnit příchod migrantů na finskou hranici s Ruskem a využít „migraci jako nástroj k vyvíjení tlaku na souseda a spojence NATO“. vyvolat uzavření hraničních přechodů.

Stoltenberg na adresu ukrajinské ofenzivy řekl, že Kyjev „způsobuje Rusku velké ztráty“, dobyl zpět 50 procent území, které Rusko obsadilo, a že „převládl jako suverénní nezávislý národ“. „Je to velká výhra pro Ukrajinu,“ řekl generální tajemník a dodal, že Rusko je „politicky, ekonomicky a vojensky slabší“ než před válkou. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se ve středu (29. listopadu) zúčastní prvního zasedání Rady NATO-Ukrajina na úrovni ministrů zahraničí. „Znovu potvrdíme dlouhodobou podporu NATO“ Ukrajině řekl Stoltenberg a „odsouhlasíme doporučení pro prioritní reformy Ukrajiny, protože nadále podporujeme Kyjev na jeho cestě k členství v NATO“.

Ministři budou diskutovat také o situaci na západním Balkáně. Stoltenberg řekl, že NATO zkoumá trvalejší nárůst počtu vojáků v regionu, aby udrželo mír. „Stabilita závisí na tom, zda všechny strany zvolí dialog a diplomacii před konfliktem a chaosem,“ dodal. Stoltenberg také vyzval Türkiye a Maďarsko, aby co nejdříve dokončily ratifikační proces pro členství Švédska v NATO, a řekl, že „nadešel čas“. Spojenci budou také řešit výzvy, které představuje Čína. Generální tajemník přivítal nedávné diskuse mezi Čínou a spojenci a zdůraznil, že „dialog je důležitý“. „Čína není protivník, ale činy Pekingu ohrožují naši bezpečnost a my musíme spolupracovat na reakci,“ řekl.