První vrtulníky AW-149 byly dodány vojákům v Polsku

„Všichni jsme si vědomi hrozeb, kterým Polsko čelí. Za naší východní hranicí probíhá válka. Blízký východ je také místem, kde se válčí, a v asijském regionu panuje velmi silné napětí. To vše znamená že vyhlídky na vývoj situace na mezinárodním poli nejsou dobré. Jedinou účinnou reakcí na tyto hrozby je posílení polské armády. Proto jsem s velkým zadostiučiněním, že jsem tu s vámi, abych vám ukázal 2 z 32 vrtulníků rodiny AW-149, které jsou již ve výzbroji 25. letecké jízdní brigády,“ řekl Mariusz Błaszczak, ministr národní obrany při setkání s vojáky 25. letecké jízdní brigády.

30. října letošního roku v Nowy Glinnik předal náčelník ministerstva národní obrany první kusy vrtulníků AW-149 vojákům 25. letecké jízdní brigády.

Vrtulník AW-149 byl vybrán pro polskou armádu v rámci programu víceúčelových podpůrných vrtulníků Perkoz. Na základě smlouvy podepsané v červenci 2022 bude 25. letecké jízdní brigádě dodáno celkem 32 strojů.

„Dohody jsme podepsali loni v červenci v PZL Świdnik. Tyto vrtulníky jsou budoucností i pro PZL Świdnik. Koprodukcí těchto vrtulníků tento závod posílí potenciál související se zbrojní výrobou u nás. Chtěl bych poděkovat Italským partnerům za úzkou spolupráci.Díky této spolupráci je posílena polská armáda.Ve velmi krátké době jsme zajistili, že 25.letecká jízdní brigáda má perspektivu rozvoje.První vrtulníky jsou touto brigádou vybaveny,vycvičili jsme pozemní posádky a piloti“

– řekl ministr M. Błaszczak při předávání vrtulníků.

AW-149 je víceúčelový vrtulník vyráběný společností Leonardo (dříve Agusta Westland), určený pro přepravu, podporu na bojišti a záchranné úkoly. Vrtulník je zvětšenou verzí AW-139. Vrtulníky v konfiguraci odpovídající potřebám polských ozbrojených sil budou vybaveny mimo jiné: v pozorovacích systémech, ručních palných zbraních, řízených (protitankové střely Hellfire) a neřízených střelách a systémech sebeobrany.

Výzbroj lze v závislosti na variantě použití vrtulníku instalovat v kabině nebo na závěsných bodech vrtulníku. Vrtulníky budou plnit jak úkoly přepravy vojáků, tak podpory jednotek ze vzduchu.

>>> GALERIE – Předání nových vrtulníků AW-149 vojákům polské armády

***

25. letecká jízdní brigáda pojmenovaná po Prince Józefa Poniatowski (25BKPow) je aeromobilní taktická formace pozemních sil dislokovaná v Tomaszów Mazowiecki, Nowy Glinnik a Leźnica Wielka v Lodžském vojvodství. Brigáda je jednou z nejlépe manévrovatelných jednotek polské armády, operuje na zemi i ve vzduchu a je schopna opakovaně měnit oblast nasazení díky použití vrtulníků.

Své bojové zkušenosti sbírali mimo jiné vojáci 25. letecké jízdní brigády. na misích v Iráku, Afghánistánu a Čadu.