Slovenský ministr obrany Kaliňák diskutoval bezpečnost země se Stoltenbergem

Ministr obrany Robert Kaliňák vycestoval na pracovní cestu do Bruselu, kde se dnes koná setkání ministrů obrany členských států Evropské unie. V předvečer jednání evropských obranných lídrů se ministr Kaliňák setkal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Hlavními tématy jednání s nejvyšším představitelem Severoatlantické aliance, kterého se zúčastnil i ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Juraj Blanár, byly především priority slovenské vlády v oblasti bezpečnosti a obrany, zda budoucnost pomoci Ukrajině ze strany Slovenské republiky.

Šéf resortu obrany R. Kaliňák informoval generálního tajemníka NATO o ukončení vojenské pomoci Ukrajině ze slovenských skladových zásob. Slovensko přesto nabízí dostatečně širokou škálu humanitární, civilní a technické nesmrtící pomoci. Zahraniční partneři rozhodnutí nové vlády plně respektují.   

Cílem nového vedení MO SR je také posílit kapacity a způsobilosti ozbrojených sil při plnění úkolů směřujících k zachování bezpečnosti občanů a státu. Modernizace bude směřovat také ke snaze o minimalizaci rizika ohrožení životů vojáků.

Ministr Robert Kaliňák zároveň zdůraznil, že Slovensko je zodpovědný partner, který je připraven budovat způsobilosti jak na individuální, tak i kolektivní úrovni. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ocenil záměr nové vlády modernizovat OS SR, umožnit růst obranného průmyslu a investovat do infrastrukturálních projektů. Vyzdvihl také pokrok SR v souvislosti s plněním cílů schopností a to včetně snahy o obnovu samostatné protivzdušné obrany. Obě strany v rámci bilaterálního jednání potvrdily, že Aliance a Slovenská republika budou společně pokračovat ve zvyšování připravenosti, nasaditelnosti a interoperability ozbrojených sil.