Česká armáda bojovala o města v Rakousku. Cvičně

Nedaleko rakouské metropole se odehrál neobvyklý výcvik. Část z celkových sedmnácti set vojáků včetně stovky Čechů zasahovala proti nepříteli přímo v ulicích Vídeňského Nového Města a dalších dvou měst Dolního Rakouska. Ač bylo cvičení předem avizováno, simulovaná střelba i pohyb jednotek a těžké techniky v ulicích obyvatele překvapily. Právě maximální realističnost je ale pro vojáky nesmírně cenná.

Exploze nákladního vagónu, požár lesa, přerušení železniční trati, poškození závodu na výrobu nafty, podezřelé pohyby v rozvodnách elektrické energie, terorismus. Nejen stovky vojáků ze tří desítek jednotek, ale také pracovníci městské a okresní správy, policie, hasiči a Červený kříž. To vše a mnohem více nabízel scénář jednoho z největších cvičení rakouských ozbrojených sil letošního roku.

První týden cvičení (více zde: https://www.milak.at/steinfeld23), které se konalo od 3. do 14. července, se zaměřil na ochranu kritické infrastruktury, druhý na vojenskou obranu státu. Část probíhala na počítačových simulátorech, stovky vojáků ale plnily úkoly přímo v ulicích, vybaveni taktickými soubojovými simulátory. Zapojili se i Češi ze 102. průzkumného praporu z Prostějova a 43. výsadkového pluku z Chrudimi.

Jak se zvyšovala intenzita konfliktu a rakouské velení poznalo schopnosti Čechů, přenechávalo jim víc náročnějších úkolů: Osm desítek výsadkářů tak provádělo patroly, průzkum určeného prostoru s drony a odstřelovači, obsazení míst a jejich předání mechanizovaným jednotkám na bojových vozidlech pěchoty.

„V určených místech docházelo ke konfliktům s nastřelováním patrol, takže jsme museli řešit i kontakt s nepřátelskými místními jednotkami. Cvičení pak vyvrcholilo dvěma mohutnými komplexními ofenzívami proti zájmovým budovám v průmyslové oblasti Wiener Neustadt, kterých se účastnily desítky vojáků na obou stranách,“ líčí za 43. výsadkový pluk kapitán Petr Homola.

On i nadporučík Š. K., který velel 14 vojákům z Prostějova, se shodují, že cvičení bylo nesmírně přínosné právě pro svou realističnost a zasazení do skutečné městské zástavby.

Prostějovští průzkumníci měli u Vídně za úkol kromě jiného získávat informace o nepříteli přímo z bojiště a předávat je nadřízeným místům velení. Atraktivní boj ve městě ale přináší také řadu komplikací: Od složitosti městské zástavby, po rušení a výpadky signálu až po přítomnost nevojáků:

„Zastavěná oblast byla plná lidí, kteří chodili do práce, do obchodů, jezdili na kole. Vidět bojující vojáky pro ně bylo velkým zážitkem a často si je v různých fázích cvičení – včetně dobývání nazpět části města obsazené protivníkem – fotili. My, jako průzkumníci, operujeme skrytě a přesto, že to v takovémto prostředí nebylo jednoduché, podařilo se nám úkoly plnit tak, aby nás protivník ani běžní lidé nezpozorovali,“ říká nadporučík Š. K.

Ani jeden z českých velitelů podobné cvičení doma nezažil, kvůli přísným bezpečnostním opatřením je výcvik směřován do vojenských prostorů.

„Výcvikové prostory ale bohužel nejsou reálné prostředí. Tady jsme se najednou ocitli v zástavbě s auty, lidmi a museli plnit úkoly průzkumu, což zdaleka nebylo snadné. Zjistili jsme díky tomu limitující faktory a omezení, což je pro nás cenné pro další přípravu,“ vyzdvihuje přínos cvičení Steinfeld 2023 nadporučík Š. K.

Že šlo o výjimečnou událost, dokládá i přítomnost rakouské ministryně obrany Klaudie Tannerové a náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky.