Polsko začíná používat systém protivzdušné obrany Mała Narew

„Byli jsme svědky historické události. Měřítko, které by sloužilo jako srovnání, neexistuje. To, co bylo předtím, byla úplně jiná, stará éra,“ řekl Mariusz Błaszczak, ministr národní obrany Polska v prostoru Ustka u Baltu. Polsko tak opět dokazuje, že zbrojení myslí skutečně vážně a uvědomuje si důležitost obrany vzdušného prostoru.

V těchto dnech proběhly na Ústředním cvičišti letectva bojově-experimentální raketové střelby s využitím systému OPL „Mała Narew“, které pozoroval šéf Ministerstva národní obrany Polska.

„To, čeho jsme právě svědky, je moderní zbraň, je to účinná zbraň. Jak jsme viděli, všech tří cílů bylo dosaženo. Polská armáda má vhodné a účinné zbraně k ochraně polského nebe proti takovým hrozbám. Již brzy – ještě před koncem tohoto měsíce – nastoupí vojáci, kteří dnes právě prezentovali své dovednosti, do svých povinností polské protiletadlové a protiraketové obrany s využitím této moderní techniky. Myslím, že jsme dosáhli rekordního řešení z hlediska času, ve kterém jsme k těmto dovednostem dospěli. V dubnu loňského roku jsme podepsali smlouvu o pořízení „Mała Narew“, tedy systémů krátkého dosahu, pro polskou armádu, tedy protiraketové a protiletadlové systémy. V této dohodě jsme uzavřeli dohodu se Spojeným královstvím, protože odpalovací zařízení a rakety pocházejí z Velké Británie. Na druhou stranu radary a nákladní auta, na kterých jsou odpalovací zařízení namontována, jsou naší domácí výroby. Jde o produkty polského zbrojního průmyslu. Systém řízení této výzbroje je rovněž polský. I zde bych chtěl poděkovat a poblahopřát všem, kteří přispěli k integraci těchto prvků,“ řekl ministr Mariusz Błaszczak.

Projekt „Mała Narew“ je důležitým prvkem budovaného integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany. Jedná se o moderní raketové systémy schopné současně bojovat s četnými hrozbami ze vzduchu. Předpokládá výstavbu schopností střel krátkého doletu na základě prvků existujících v polských ozbrojených silách, jako jsou radarové stanice, zařízení pro kontrolu výzbroje, odpalovací zařízení, transportní a nakládací vozidla a střely CAMM britské výroby. Tempo realizace tohoto projektu a jeho efekty jsou důkazem vynikající vojensko-průmyslové spolupráce za účasti britského strategického partnera.