Systém HIMARS se stane součástí výzbroje polské armády. Tamní armáda opět posiluje

Vicepremiér a ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak zahájil návštěvu Spojených států, kde se setkal mimo jiné se zástupci závodu Lockheed Martin v Camdenu v Arkansasu, kde se vyrábí dělostřelecké systémy Himars. Šéf ministerstva národní obrany oznámil, že první raketové dělostřelecké systémy HIMARS budou polské armádě dodány ještě letos.

“Ještě letos budou první odpalovací zařízení HIMARS objednaná v roce 2019 dodána 18. mechanizované divizi, odpovědné za obranu Suwalki. (…) Tihle HIMARS, co jsou za mnou, pojedou na podzim do Polska. Ale mám dobrou zprávu, první odpalovací zařízení budou v Polsku v polovině května. Vojáky jsme vycvičili, takže polští vojáci se svých povinností ujmou na místě. Budeme mít zbraně, které se na Ukrajině osvědčily ve velmi krátké době. Tato zbraň v rukou Ukrajinců umožňuje úspěšně odrážet ruské útoky, řekl.

Výroba Javelinů v Polsku na spadnutí

Šéf ministerstva národní obrany při jednání s úřady Lockheed Martin diskutoval také o koprodukci systémů HIMARS a výrobě protitankových řízených střel Javelin v Polsku. Jak informoval, Lockheed Martin je v tomto ohledu připraven spolupracovat s polským obranným průmyslem.

„Po rozhovoru s představenstvem Lockheed Martin jsem slyšel ujištění o připravenosti spolupracovat s polským obranným průmyslem, o připravenosti posílit polský obranný průmysl, což je výhodné i pro Spojené státy, protože umožní zvýšení rozsah výroby, pokud jde o HIMARS. (…) Oštěpy (Javelin, pozn. red.) se osvědčily na Ukrajině, a přestože jsou již vybaveny armádou v Polsku, potřeby jsou mnohem větší, stejně jako zájem zemí v Evropě, řekl místopředseda vlády Polska.

Polsko zbrojí nebývalou rychlostí a obranné dohody, rozumné plánování, ale i nákupy, které nesází jen na jednu kartu z něj dělají lídra v Evropě. Česko by se mohlo přiučit…