Slovensko si připomíná odkaz generála Milana Rastislava Štefánika

Dnes, 4. května 2023 si Slovensko připomene 104. výročí tragické smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Resort obrany si tohoto velikána novodobé historie Slovenska uctí během nadcházejících dnů několika pietními vzpomínkami a také koncertem vojenské hudby a žáků konzervatoří.

„Zřejmě neexistuje superlativ, který by nezazněl v souvislosti s generálem MR Štefánikem, a to zcela oprávněně. Naše země mu vděčí za mnoho, proto je naší povinností a zároveň přirozenou touhou zachovávat jeho nadčasový odkaz živý i dnes. Kromě toho se tímto způsobem snažíme vštípit mladší generaci moderní vlastenectví, jehož inspirací může být právě osobnost gen. Štefánika,“ uvedl ministr obrany SR Jaroslav Naď.

Památce gen. Štefánika bude už dnes – v předvečer výročí věnován společný koncert vojenské hudby a žáků konzervatoří v Divadle Andreje Bagara v Nitře.

Na výročí úmrtí gen. MR Štefánika, ve čtvrtek 4. května 2023 v 10:45 se ministr obrany SR Jaroslav Naď zúčastní pietní vzpomínce v místech tragické nehody Štefánikova letadla, u památníku v Ivanke u Dunaje. Následně v 19:00 se generální tajemník Služebního úřadu MO SR Peter Kozák zúčastní pietní vzpomínce na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Úctu generálovi vzdá i náčelník Generálního štábu OS SR, gen. Daniel Zmeko, který tak učiní na mohyle v Brezové pod Bradlom.

Generál MR Štefánik je jednou z nejvýznamnějších osobností moderních dějin Slovenska, která se významnou měrou zapsala i do evropské historie. Byl astronomem, pilotem, diplomatem, francouzským generálem a také organizátorem československých legií. Narodil se 21. července 1880 v Košariskách. 4. května 1919 nastoupil na letišti Campo Formido u Udine do dvouplošníku typu Caproni Ca.33, aby se vrátil do vlasti. Při přistávacím manévru se však letadlo zřítilo nedaleko Ivanky u Dunaje. Spolu se dvěma italskými letci je pohřben v mohylu na vrchu Bradlo.

Kompletní životopis generála Milana Rastislava Štefánika zpracoval Vojenský historický ústav na https://www.vhu.sk/cz/5678-cz/general-dr-milan-rastislav-stefanik/ .