Simulační centrum H-1 se otevře v létě, piloti se již nyní cvičí

Až 3 000 hodin ročně bude v provozu nové Simulační centrum H-1 při 22. základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. V halách budou pilotům k dispozici trenažéry nových vrtulníků AH-1Z a UH-1Y, v budově jsou také učebny pro počítačový výcvik. Díky moderním trenažérům budou moci piloti procvičovat i neobvyklé a nouzové situace, které se kvůli bezpečnosti se skutečnými stroji provádět nemohou.

„V současné době se v nově vybudované simulační hale LOM PRAHA vše připravuje tak, aby zde bylo do konce května letošního roku instalováno samotné simulační zařízení pro výcvik pilotů a během května a června proběhl testovací provoz s následnou certifikací,“ informuje Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM PRAHA a dodává, že s ostrým provozem a zahájením výcvikových aktivit se počítá začátkem července.

Simulační centrum H-1 v Náměšti nad Oslavou disponuje kapacitou pro třicet osob. Vedle dvou hal pro FTD (Flight Training Device) vrtulníků AH-1Z a UH-1Y jsou zde učebny pro počítačový výcvik CBT (Computer Based Training) a pracoviště pro plánování operací a vyhodnocování letové činnosti.

Pro ředitele Závodu H-1 LOM PRAHA Milana Obra je tento projekt důležitý nejen z hlediska simulovaného leteckého výcviku, ale také pro dynamický rozvoj společnosti samotné. Dle jeho slov je centrum již připravené také na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD UH-1Y Venom.

Pro LOM PRAHA s. p. a jeho organizační složku Závod H-1 to konkrétně znamená zajištění 2 000 hodin provozu simulačního centra a letového výcvikového zařízení AH-1Z a systému počítačového výcviku (CBT – Computer Based Training) v provozní době a další 1 000 hodin v prodloužené provozní době. Celkem se tedy garantuje roční doba provozuschopnosti FTD a CBT v rozsahu 3 000 hodin.

Státní podnik LOM PRAHA je zapojen i do projektu servisní podpory

„Zapojení LOM PRAHA do programu H-1 nespočívá pouze v podpoře simulovaného výcviku, ale počítá i se zapojením do servisní podpory životního cyklu vrtulníků Venom i Viper, které budou v užívání Armády České republiky. Už v současné době proto vedení podniku připravuje logistickou podporu pro tento projekt. LOM PRAHA proto zabezpečuje přebírání, proclívání a katalogizaci dílů a materiálu, které souvisí s dodávkou vrtulníků H-1,“ dodává závěrem ředitel Jiří Protiva.

Vojenští piloti díky simulátoru zlepší pilotní schopnosti a připraví se na reálné mise

„Pro piloty představuje Simulační centrum H-1 možnost využití moderního výcvikového zařízení, které jim umožní zlepšit své pilotní schopnosti a zkušenosti v bezpečném a kontrolovaném prostředí. To, že je situován přímo na naší základně, představuje nejenom komfort pro piloty a letecký personál, ale především efektivitu v rámci výcviku,“ konstatuje brigádní generál Rudolf Straka, velitel 22. vrtulníkové základny Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Díky trenažéru AH-1Z Viper budou piloti moci procvičovat řadu letových situací, jako například nouzové situace, z nichž zvlášť ty krizové se při reálném výcviku z bezpečnostních důvodů nacvičovat nemohou. Dále navigaci v různých prostředích, taktické manévry a další. Simulátor také umožňuje napodobit různé povětrnostní podmínky a prostředí, což je velmi užitečné pro piloty při přípravě na reálné mise.

„Celkově lze říci, že pro piloty to znamená zásadní zlepšení výcviku, což přispěje k vyšší úrovni jejich připravenosti a bezpečnosti při plnění úkolů,“ dodává velitel základny generál Rudolf Straka.