Spojenci testují v Rumunsku systémy protivzdušné obrany MAMBA

Francouzský systém protivzdušné a protiraketové obrany MAMBA odrazil simulovaný letecký útok spojeneckých stíhacích letadel. Cvičení tak prokázalo funkčnost systému a interoperabilitu v rámci Aliance.

Cvičení, jako je toto, zajišťují, že síly NATO budou schopny operovat společně a budou schopny a připraveny reagovat na jakoukoliv hrozbu z jakéhokoliv směru. MAMBA, která je nasazena v Rumunsku od května 2022, rozšiřuje systém integrované protivzdušné a protiraketové obrany (IAMD) NATO. Spojenecké stíhačky včetně F-16 z Turecka, španělské Eurofightery – aktuálně nasazené v Bulharsku na misi NATO –, americká letadla pro elektronický boj E/A 18G Growler a francouzské stíhačky Navy Rafale létající z letadlové lodi Charles De Gaulle se zúčastnily tohoto testu a prověření schopností.

„V reakci na ruskou agresi na Ukrajině pokračujeme v posilování naší obrany ve východní části Aliance,“ uvedla mluvčí NATO Oana Lungescuová. To zahrnuje výrazné posílení protivzdušné obrany s větším počtem stíhacích letounů a průzkumných letadel typu AWACS, hlídkových letounů, systémů protivzdušné obrany, i systémů na moři.

Systém Surface-to-Air Missile Platform/Terrain (SAMP/T) – francouzskou armádou nazývaný také MAMBA – je protiraketový systém určený k ochraně bojiště a citlivých míst, jako jsou letiště a námořní přístavy, proti řízeným střelám, pilotovaným i bezpilotním letounům a také proti balistickým raketám.

„Systémy SBAMD, jako je francouzská MAMBA, která v současnosti podporuje misi Air Shielding Allied Air Command v Rumunsku, jsou klíčovou součástí aliančního systému IAMD. Neustálé cvičení a výcvik, jako je tento, zajišťují, že posádky jsou připraveny detekovat a v případě potřeby reagovat na hrozby, které mohou ohrozit jejich oblast operací,“ řekl brigádní generál Christoph Pliet, zástupce náčelníka štábu pro operace Allied Air Command.

Zdroj: Tiskové oddělení NATO (Allied Air Command)

Archivní foto: NATO