Rusko se jaderných zbraní nevzdá, Ukrajina vyjednávat nebude

Ukrajina se nevzdá a ani nebude jednat s Ruskem, to jsou dlouhodobé závěry, které si do jisté míry Ukrajina uzákonila. Jak jsou tyto kroky rozumné, necháme na čtenářích. Pravdou zůstává, že lze jen těžko jednat v okamžiku, kdy na území Ukrajiny dopadají bomby a střely s plochou dráhou letu. Nicméně vyloučení jednání s tím, jak se tenčí zásoby munice od spojenců zejména z členských států NATO nedávají naději na ukončení války. Ruské agrese na Ukrajině.

„V den výročí Budapešťského memoranda vypadá téma „kolektivních záruk pro Ruskou federaci“ zajímavě. Ale pokud to Moskva opravdu potřebuje…, Ukrajina může zaručit bezpečnost Ruska výměnou za úplné zřeknutí se jaderných zbraní Moskvou. Smlouvu můžeme podepsat ve stejném městě – v maďarské Budapešti,“ uvedl zástupce Ukrajiny při OSN Podoljak na Twitteru.

Dle všeho se jedná o vtip. Bývalý novinář a poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v něm odkazuje na výročí dohody, která před téměř třiceti lety položila důležitý stavební kámen pro uspořádání Evropy po konci studené války, a zároveň naráží na vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který minulý týden prohlásil, že nastal čas, aby si Západ ujasnil, jaké bezpečnostní záruky může Rusku nabídnout, aby mohlo započít jednání o míru.

Jak z toho ven? Zřejmě není žádné cesty. Válka se neukončí sama. Bez jednání, které odmítá Ukrajina. Dlužno podotknout, že s ohledem na vývoj situace se není čemu divit. Ukrajina i přes velké ztráty nemá zájem se vzdát území, oproti tomu Rusko se nehodlá vzdát svých cílů. Těžko pak předpokládat nalezení shody, která povede k ukončení tohoto konfliktu, který má dopady na celý svět.

Foto: UA army Flicker