Dělostřelci rozváží vánoční dárky dětem do dětských domovů

Již od roku 2017 probíhá pravidelná spolupráce s dětským domovem v Solenicích a s domovem „Pepa“ v Příbrami – Lazec. Díky solidaritě a jedinečnému obdivuhodnému přístupu příslušníku pluku přidali ještě vojáci před třemi lety podporu organizaci Dejme dětem šanci, pro které se v letošním roce také stali Ježíškem a podpořili tak dětský domov v České Lípě.

Do Jinců přišla bezmála stovka vánočních přání armádnímu Ježíškovi. Vojáci s láskou splnili a nakoupili dárky pro všechny děti ze všech tří domovů.

Kreslená a psaná přání s dárky jsou většinou různá podle věku a životní etapy dětí. Ti nejmenší si přejí skládačky, lego, šatičky pro princezny. Sportovní soupravy, sluchátka, nebo hodinky chtějí ti větší. A ti, co se chystají opustit domov a postavit se na vlastní nohy, si většinou přejí výbavu do bytu, jako jsou ručníky, rychlovarnou konvici, nebo třeba příbory. Přání jsou sice různorodá, ale mají jedno společné. Jsou to přání dětí bez domova, bez rodiny, nebo bez možností.

„Jako velitel jsem hrdý na příslušníky 13. Dělostřeleckého pluku, kteří přispěli a nakoupili dárečky pro dětičky z dětských domovů v České Lípě, Solenicích a Příbrami – Lazec. Protože nejkrásnější u dětí je, když mají rozzářené oči z toho, co pro ně Ježíšek přinesl pod stromeček. Tato pomoc má bohatou, dlouholetou tradici a já jako velitel ji budu podporovat i do budoucna“ plukovník Jan Cífka, velitel 13.dělostřeleckého pluku.

To nejmenší, co každý z nás může udělat, je pomoci třeba koupí dárku anebo děti podpořit finančně. Za ty roky, co pluk o Vánocích plní přání z dětských domovů se i bývalí příslušníci nebo civilní zaměstnanci vrací k této tradici a také nakupují dárky i když už třeba u pluku nepracují.

„Organizace DEJME DĚTEM ŠANCI pomáhá již od roku 2011 dětem a mladým lidem vyrůstajícím v dětských domovech v celé České republice. Financování DDŠ je založeno na podpoře fyzických osob a firemních dárců, nečerpá státní dotace ani peníze z Evropských sociálních fondů. Tím víc si vážíme podpory každého jednotlivce či společnosti. Jedním z podporovatelů, který naším prostřednictvím pomáhá znevýhodněným dětem je 13. dělostřelecký pluk „Jaselský“. Letos budou mít díky vojákům krásné Vánoce děti z dětského domova v České Lípě. Dělostřelci splnili vánoční přání 20 dětem z tohoto domova v hodnotě téměř 20 tisíc korun. V rámci internetového projektu Strom splněných přání bylo letos splněno 1 619 přání dětí v celkové hodnotě 2 017 154 Kč. Všichni Ježíšci si zaslouží velké poděkování“ Michaela Chovancová, ředitelka organizace DEJME DĚTEM ŠANCI o.p.s.

Spolupráce a podpora ale u nás samozřejmě nezačíná a nekončí jen u Vánoc. Děti vídáme například na letních táborech, vzdělávacích programech anebo na našem dni otevřených dveří, který je spojený i s dětským dnem.