Rakousko získá dvanáct vrtulníků BlackHawk

Na konci června 2024 byla podepsána smlouva na nákup dvanácti vrtulníků UH-60M Black Hawk pro rakouské ozbrojené síly. Tato akvizice představuje významný krok k modernizaci a rozšíření leteckého parku armády.

„Nákupem vrtulníků UH-60M Black Hawk jsme dosáhli významného pokroku ve zlepšování naší operační schopnosti. Tyto všestranné letouny významně přispívají ke zvýšení bezpečnosti našich vojáků. Budou pro nás neocenitelné v různých provozních scénářích, zejména v náročných horských oblastech a za extrémních povětrnostních podmínek. Touto investicí činíme další rozhodující krok k zajištění operační připravenosti našich ozbrojených sil a udržitelnému zvyšování bezpečnosti. Jsme hrdí, že můžeme investovat do budoucnosti našich ozbrojených sil a poskytnout vojákům ty nejlepší možné zdroje,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Pořízení dvanácti Sikorsky UH-60M Black Hawk pro rakouské letectvo se provádí prostřednictvím programu zahraničního vojenského prodeje (FMS) americké armády ve spolupráci se Spojenými státy americkými. Letadlo s logistickými službami, vybavením mise a nezbytným školením pro piloty a techniky bude pořízeno v celkovém balíčku s plánovaným rozpočtem 715 milionů eur. Nové střední transportní vrtulníky budou umístěny v Hörschingu a budou k dispozici rakouskému letectvu po dobu nejméně 30 let. Dodávka vrtulníků bude zahájena v roce 2028 a následně nahradí Agusta Bell (AB212), který bude stažen z letového provozu na konci dekády.

Black Hawk je velmi spolehlivý transportní vrtulník, který se stal legendární díky své všestrannosti. Od svého uvedení na trh v roce 1974 byl tento typ vrtulníku mnohokrát vylepšen a upraven v souladu s technickým vývojem. Operační možnosti Sikorsky UH-60M Black Hawk zahrnují leteckou přepravu (personál, materiál), přepravu pacientů, evakuace, nasazení sil speciálních operací, shazování parašutistů a letecké hašení. Black Hawk má dojezd kolem 590 kilometrů, který lze pomocí přídavných externích nádrží prodloužit na zhruba 2200 kilometrů. Dosahuje maximální rychlosti 300 km/h a maximální nadmořská výška se pohybuje kolem 6000 metrů.