Mezinárodní podpora Ukrajiny je nadále nezbytná, říká ministr obrany Slovenska Naď

Ministr obrany SR Jaroslav Naď se v prostorách letecké základny Ramstein v Německu zúčastnil multilaterálního jednání takzvané Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny. Tématy setkání byly aktuální prioritní potřeby Ukrajiny pro obranu proti ruské agresi.

„Mezinárodní podpora Ukrajiny je nadále nezbytná, v čem se shodují i ​​zúčastněné země. Je velmi povzbuzující vidět silné odhodlání mezinárodního společenství pro Ukrajinu. Slovensko je jedním z nejaktivnějších států ve vojenské pomoci Ukrajině a je plně odhodláno pokračovat jak v oblasti vojenské techniky, tak v humanitární pomoci,“ potvrdil ministr obrany J. Naď s tím, že SR dodala Ukrajině již celkem 12 balíků pomoci.

Dosavadní pomoc ze Slovenska zahrnovala systém protivzdušné obrany S-300, odminovací systémy Božena, třicet vyřazených bojových vozidel pěchoty BVP-1, pět dopravních vrtulníků, munici, palivo a nově také 13 stíhacích letadel MiG-29 a část protiletadlového raketového systému KUB.

Právě protivzdušná obrana je pro Ukrajinu klíčová. „Proto jsme byli jednou z prvních zemí, které jí darovaly tuto strategickou techniku. Věřím, že tyto kroky povzbudí několik zemí k rozhodnutí dodat potřebnou vojenskou pomoc, která by mohla zachránit ještě více lidských životů a pomůže Ukrajině osvobodit své území,“ uvedl šéf slovenského resortu obrany .

Kromě techniky a humanitární pomoci Slovensko podporuje Ukrajinu také prostřednictvím provozu na opravu ukrajinské vojenské techniky v Michalovcích. Ministr Naď zopakoval, že ze strany SR je vše připraveno k tomu, aby se technika nasazená na Ukrajině mohla začít opravovat.