Polární kruh hostí mezinárodní cvičení Nordic Response

Po několika dnech příprav na cvičení Nordic Response 2024 konečně začíná. Přibližně 20 000 vojáků ze 13 zemí cvičí c drsných podmínkách přípravu na nouzové situace. Podmínky v oblasti jsou velmi obtížné, jak zúčastnění rychle zjistí. 

Aby mohly ozbrojené síly zemí NATO působit v chladném arktickém klimatu, potřebují neustálé zkušenosti a znalosti z těchto oblastí jako tady na severu Norska – ve všech dimenzích. Z tohoto důvodu je do mnohonárodního cvičení zapojeno kromě pozemních sil přes 50 lodí, několik ponorek a přes 100 letadel. 

Německo vyslalo do Norska více než 1000 vojáků, většina z nich z Horské pěší brigády 23 . Strategicko-taktické rozmístění a boj na dalekém severu se zde nacvičuje za extrémních povětrnostních podmínek společně s Norskem a poprvé Finskem a Švédskem jako novými partnery NATO a také velkým množstvím dalších partnerů. 

Příprava se vyplatí

Horské jednotky jsou na místě několik dní. Jejich pracovní vybavení, více než 100 vozidel, se do severního Norska dostalo po moři v obrovském břiše trajektu. Ihned po vyložení přemístili svá pásová vozidla, nákladní auta a tanky do svého prvního velkého přístřešku.

Zpočátku byla většina pohybu po silnici, nyní se podmínky ztěžují. Horské jednotky proto v posledních dnech prošly intenzivním výcvikem kladení v neschůdném terénu. Bez této cenné přípravy by se cestovní časy mohly nesmírně prodloužit. Pokud zde chcete dosáhnout pokroku s vozidlem o hmotnosti několika tun, potřebujete velmi dobré předchozí zkušenosti v arktické oblasti. Nástup tání udělá zbytek. 

I když je obtížné se v těchto podmínkách dostat z bodu A do bodu B, představuje to pro vojáky enormní nárůst znalostí. 

Buďte připraveni na cokoliv 

Aby bylo možné reagovat na eventuality, je od horských jednotek vyžadována vynalézavost. Granátový kulomet je jednoduše připoután k přívěsu Skidoo , aby bylo možné rychle dosáhnout účinku při útoku. Nyní je připraven k použití během několika sekund. Jinak by se tato zbraň, která váží kolem 80 kilogramů, musela nejprve sestavit. To by vojáky stálo několik minut. Celý systém by pak nebyl na metr hlubokém sněhu opravdu stabilní.

Horská vojska mají s sebou i mobilní čerpací stanici. Tříčlenný tým vedený seržantem majorem Berndem S.* veze v případě nouze až 9 000 litrů paliva. Kamkoli kamion jede, tým postaví tuto mobilní čerpací stanici za méně než pět minut. Se dvěma tryskami současně lze natankovat celý prapor ve velmi krátkém čase. To znamená, že se pěšáci mohou plně soustředit na svůj úkol.

Ze skladu do stanu pro jednu osobu

Velitelské stanoviště norské brigády je zřízeno v průmyslové oblasti, bez povšimnutí obyvatel. Do starých skladišť se stěhují dokonce celé prapory záložních a podpůrných sil. Částečně přecházejí i železářství. To je ale možné pouze tam, kde ještě existuje infrastruktura. Daleko v přírodě, na míle daleko od nejbližších měst, tyto možnosti již nejsou dostupné.

Pokud dojde k bitvě, může to trvat déle. Pokud jsou teploty stále ve dvouciferném záporném rozmezí, musí vojáci zajistit, aby si udrželi bojovou účinnost. Pokud to situace dovolí, mohou horští vojáci postavit velké stany pro více lidí s malým vařičem uvnitř, aby byli všichni v teple. Dá se použít i na sušení prádla. V taktických situacích pak vojáci využívají své stany pro dvě osoby nebo i jen malý pozorovací stan pro jednu osobu samotnou.

Protiútok

Jednotky se pohybovaly nespočet kilometrů sněhem a zaujaly pozice pro protiútok. Ze severu a jihu byl nepřítel již oslaben a bojoval v bitvách několika aliančních národů. Ve scénáři cvičení jej zajišťují jednotky ze států Francie a Itálie. Nepřítel je nakonec protiútokem horských jednotek v tvrdých bitvách vržen zpět na hranici aliančního území.

Nordic Response 2024 jasně ukazuje, že NATO má schopnost, vůli a sílu bránit své severní křídlo Arktidy. Aliance dává jasně najevo, že může účinně a jednotně udržovat kolektivní bezpečnost.

*Jméno zkráceno na ochranu vojáka.