NATO dělá Spojené státy silnější a bezpečnější, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zakončil svou cestu do Spojených států návštěvou ústředí Velitelství speciálních operací USA (SOCOM) v Tampě na Floridě. V projevu k vojákům pan Stoltenberg zdůraznil, že v měnícím se světě s vážnými výzvami stojí spojenci NATO sjednoceni „kolem naší hlavní věci, abychom se navzájem chránili a bránili“.

Generální tajemník pochválil vojáky za jejich službu a poznamenal, že jednotky pro speciální operace „jsou životně důležité pro jakoukoli vojenskou operaci. A proto je tak důležitý pro celou Alianci NATO. Vzdal také hold těm, kteří padli při plnění povinností. 

Stoltenberg zdůraznil, že zvýšené výdaje spojenců na obranu povedou nejen k posílení národních schopností, ale také usnadní spolupráci v NATO. S poukazem na stále globálnější povahu bezpečnostních hrozeb a výzev generální tajemník zdůraznil: „NATO reaguje, protože to musíme dělat společně. Zdůraznil, že spojenci NATO dohromady tvoří polovinu světové ekonomické a vojenské síly a dodal: „NATO je dobrá dohoda pro všechny spojence… NATO je dobrá dohoda pro Spojené státy.“

Návštěva SOCOM završuje týden setkání pana Stoltenberga v USA.

Ve středu v zařízení Lockheed Martin v Troy v Alabamě generální tajemník zdůraznil klíčovou roli NATO při vytváření rozsáhlého trhu pro prodej a výrobu obrany. Dříve toho dne v Heritage Foundation ve Washingtonu DC nastínil, že spojenci NATO musí zajistit silné odstrašení, připravit se na trvalou konkurenci s Čínou a více investovat do obrany, aby společnost udržela v bezpečí a svobodě. 

V úterý se Stoltenberg setkal s vůdci amerického Kongresu a zdůraznil, že silné NATO je ve strategickém zájmu Spojených států a podpora Ukrajiny je i nadále rozhodující pro přežití Ukrajiny a stabilitu Evropy. „Prostřednictvím NATO mají USA více přátel a spojenců než kterákoli jiná mocnost,“ řekl.

V pondělí generální tajemník jednal s vysokými americkými představiteli a na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Antonym Blinkenem zdůraznil, že „za nepatrný zlomek ročních výdajů na obranu Spojené státy pomohly Ukrajině zničit velkou část ruského bojová kapacita, aniž by byl zraněn jediný americký voják.“ Setkal se také s ministrem obrany Lloydem J. Austinem III. a poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem, aby projednali pokračování silné podpory Ukrajině a také přípravy na summit NATO ve Washingtonu letos v červenci.