Ukázka síly a kooperace – pět letadlových lodí ukazuje sílu členských států NATO

Ukázka síly a kooperace – pět letadlových lodí ukazuje sílu členských států NATO

V Atlantiku a Středozemním moři se pořádají manévry, kterých se účastní pět letadlových lodí, mnoho válečných plavidel a tisíce námořníků. Aktivity na letadlových lodích zahrnují i cvičení proti ponorkám, ochranu před vzdušným útokem, přesuny letadel z paluby na palubu a doplňování zásob na moři. Nechybí ani největší letadlová loď současnosti USS Gerald R. Ford

V severním Atlantiku dorazila do Velké Británie nejnovější a největší válečná loď na světě USS Gerald R. Ford, která po týdnech cvičení doplnila válečné lodě z Kanady, Dánska, Francie, Německa, Nizozemska a Španělska. Loď HMS Queen Elizabeth Královského námořnictva opustila nedávno  Portsmouth, aby se zúčastnila cvičení se stíhačkami F-35 v severním Atlantiku. 

Ze Středozemního moře vyrazila z Toulonu loď francouzského námořnictva Charles De Gaulle v doprovodu řeckých, amerických a italských lodí na odstrašující hlídky na východním křídle NATO a na protiteroristické operace na Blízkém východě. V regionu jsou také další letadlové lodě, například Cavour z Itálie a USS George H. W. Bush. V posledních týdnech navíc přelétají pravidelně stíhačky z letadlové lodě USS George H. W. Bush na odstrašující hlídky nad Litvou a Polskem. Po cvičeních se italská letadlová loď Garibaldi vrátí do Taranta.

Mluvčí NATO Oana Lungescu uvedla, že nasazení „demonstruje naši schopnost promítnout sílu napříč Aliancí a rychle posílit spojence“. V kontextu ruské agresi na Ukrajině uvedla: „Tyto letadlové lodě zajišťují odstrašení a pomáhají udržovat naše námořní komunikační linie otevřené. Naše síla vysílá jasný signál, že NATO bude chránit a bránit každou píď spojeneckého území.“  Na březnovém summitu NATO spojenci rozhodli o trvalém nasazení úderných skupin letadlových lodí, ponorek a značného počtu bojových, hlídkových lodí.

Zdroj: NATO