Slováci představují novou houfnici Bia. Vychází ze zkušeností bojů na Ukrajině

Delegace ministerstva obrany SR, v čele se státním tajemníkem resortu Marianem Majerem, se v těchto dnech zúčastnila mezinárodního veletrhu DSEI 2023 (Defence and Security Equipment International) v Londýně. Právě na tomto veletrhu představila státní akciová společnost KONSTRUKTA – Defence naprostou novinku v portfoliu svých produktů, a to 155 mm samohybnou kanónovou houfnici (ShKH) BIA.

Projekt BIA spojuje výhody 155 mm ShKH ZUZANA 2 a 155 mm ShKH EVA do jednoho kompaktního dělostřeleckého systému. Do tohoto nového typu houfnice jsou přitom již zapracovány i poznatky získané z nasazení ZUZANA 2 na Ukrajině a na mezinárodním cvičení v rámci předsunuté přítomnosti jednotek NATO v Lotyšsku.

„Pokročilost nejen z hlediska kvantity odbytu, ale také rozvoje a inovací je skvělou zprávou pro slovenský obranný průmysl. I na tomto mezinárodním fóru tak potvrzujeme, že Slovensko má světu co nabídnout, přičemž resort obrany bude i nadále pokračovat v podpoře a vytváření pozitivních podmínek pro expanzi našich podniků včetně podpory v zahraničí,“ potvrdil státní tajemník M. Majer . Představení houfnice BIA bylo jedním z nejdůležitějších momentů veletrhu DSEI 2023.

Jak přiblížil generální ředitel výrobce – státní akciové společnosti KONSTRUKTA – Defence Alexander Gurský, oproti 155 mm ShKH ZUZANA 2 je BIA lehčí, mobilnější s vyšší průchodností při zachování stejné palebné síly a ostatních parametrů. Oproti 155 mm ShKH EVA zase nese BIA větší zásobu munice, má vyšší ochranu posádky a také automatizaci vedení bojové činnosti.

Prototyp 155 mm ShKH BIA bude představen i v rámci nadcházející mezinárodní výstavy IDEB 2023 v Bratislavě.

Foto: Konstrukta