Slovensko již chystá výrobní prostory pro BVP CV-90, Česko zatím nepodepsalo ani smlouvu

Akciová společnost Ministerstva obrany SR, ZTS – SPECIÁL, a. s. plánuje několik významných investic v souvislosti s projektem výroby a montáže pásových bojových obrněných vozidel CV90 pro slovenské ozbrojené síly, ve kterém vystupuje jako primární průmyslový partner. Jednou z hlavních priorit je vybudování infrastruktury pro výrobu některých systémů, jakož i celkovou montáž a testování vozidla.

Proces přípravy montážních prostor zahrnuje betonování plochy o velikosti 1700 metrů čtverečních, pořizování výtahů, jeřábů, vybudování speciálních skladových prostor a také výstavbu nových administrativních a sociálních prostor pro nové zaměstnance. Na přípravu montážních a administrativních prostor bylo dosud využito 0,6 milionu eur. Dalších 0,8 až 1 milion eur společnost ZTS – SPECIÁL, as proinvestuje na aktivity spojené s budováním potřebné infrastruktury v nejbližším období.

„Společnost ZTS – SPECIÁL očekává od tohoto jedinečného a historicky dosud finančně největšího projektu v dějinách slovenské armády rozšíření výroby as tím spojené udržení zaměstnanosti, jakož i vytvoření nových pracovních pozic v oblasti projektového managementu a také vývoje a výzkumu obranných a bezpečnostních technologií. Kromě toho prim na tomto projektu přinese možnosti dalších investic do vývoje našich nových projektů i transfer nových technologií ze zahraničí na Slovensko,“ uvedl Štefan Škultéty, generální ředitel DMD GROUP, a. s., pod kterou spadá i společnost ZTS – SPECIÁL, as

V prostorách ZTS – SPECIÁL, a. s. bude probíhat ve spolupráci se společností BAE Systems celková montáž, management celého projektu, jakož i testování a předání vozidla CV90 slovenskému resortu obrany a ozbrojeným silám. S tímto projektem je spojeno i 50 nově vzniklých pracovních míst od výrobních a montážních pozic až po technicko-hospodářské pracovníky, jako jsou projektoví manažeři, procesní inženýři, plánovači a podobně.

Zdroj: MO SR (redakčně upraveno)