Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Mnichově: dejte Ukrajině, co potřebuje k vítězství

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na mnichovské bezpečnostní konferenci zdůraznil, že rok od plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu prezident Putin neplánuje mír, ale další válku. Generální tajemník řekl: „Musíme dát Ukrajině to, co potřebuje, aby vyhrála a zvítězila jako suverénní, nezávislý národ v Evropě.“

Stoltenberg argumentoval, že i kdyby válka zítra skončila, naše bezpečnostní prostředí se dlouhodobě změnilo. Řekl, že Kreml chce jinou Evropu, kde Rusko ovládá sousedy. „Také víme, že Peking bedlivě sleduje cenu, kterou Rusko platí, nebo odměnu, kterou dostává za svou agresi,“ řekl Stoltenberg a zdůraznil, že válka na Ukrajině ukazuje, že bezpečnost je globální, spíše než regionální, a obrana. není volitelné.  

Rovněž zdůraznil důležitost odolnosti. „Není to tak dávno, co mnozí tvrdili, že dovoz ruského plynu je čistě ekonomický problém,“ řekl a dodal, že „neměli bychom dělat stejné chyby s Čínou a jinými autoritářskými režimy.“ 

Generální tajemník Stoltenberg nakonec zdůraznil, že „nejdůležitější lekcí z války na Ukrajině je, že Severní Amerika a Evropa musí držet při sobě“, a zdůraznil, že „bez NATO není v Evropě žádná bezpečnost“.

Pan Stoltenberg hovořil na hlavním pódiu na mnichovské bezpečnostní konferenci v roce 2023 spolu s finským prezidentem Sauli Niinistö, prezidentkou Moldavska Maiou Sandu a premiérkou Dánska Mette Frederiksen.

Zdroj: NATO