Armáda nakupuje dalších deset děl Caesar

Náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany ČR Lubor Koudelka a viceprezident francouzské státní společnosti NEXTER SYSTEMS Olivier Travert podepsali dodatek ke smlouvě na dodávky moderního samohybného děla CAESAR. Armáda podpisem dodatku nad rámec již objednaných 52 děl získá dalších 10 kusů. Hodnota dodatku činí celkem 1,77 mld. Kč včetně DPH; na všech 62 houfnic plánuje MO vynaložit 10,3 mld. Kč s DPH. Houfnice by měly být armádě dodány do konce roku 2026.

Děla s ráží ve standardu NATO 155 mm nahradí již více než čtyřicet let sloužící houfnice DANA, které jsou za hranicí technické životnosti. Houfnice DANA užívají s NATO nekompatibilní ráži 152 mm a proti houfnicím CAESAR mají pouze poloviční dostřel 20 km (dělo CAESAR dostřelí až 40 km).

Uzavřením dodatku ministerstvo reagovalo nejen na zhoršenou bezpečnostní situaci ve světě a nutnost urychlit v této souvislosti modernizační projekty, ale především na požadavek armády na doplnění množství pořizovaných děl na počet zajišťující plnění všech jejích úkolů, ať již při obraně území České republiky, tak při nasazení v zahraničí.

„Nákupem těchto děl děláme další krok k tolik potřebné modernizaci naší armády a snížení vnitřního dluhu, který vůči armádě stále máme. Jsem velmi ráda, že se nám uzavřením dodatku zároveň povedlo rezervovat pro Českou republiku kapacitu ve výrobních linkách, které jsou vlivem války na Ukrajině na příští roky beznadějně obsazené,“ uvedla k podpisu dohody ministryně obrany Jana Černochová.

Sjednocení ráže užívané munice je podle náčelníka dělostřelectva AČR plukovníka gšt. Marcela Křenka důležité pro společné operace NATO. „Jednotná ráže by v případě konfliktu umožnila intenzifikovat logistickou podporu,“ uvedl Křenek. Podle jeho slov jsou samohybné houfnice jedním ze základních zbraňových systémů pozemního vojska. „I přes svůj dostřel je i nadále úkolem dělostřeleckých oddílů podporovat vševojskové jednotky, nicméně možnost ničit cíle v hloubce sestavy protivníka nám vytváří nezpochybnitelnou taktickou výhodu,“ doplnil. Správnost rozhodnutí o volbě děla CAESAR potvrzuje právě průběh konfliktu na Ukrajině.

K podpisu dodatku na nákup dalších 10 ks houfnic došlo ve stejný den, kdy Vláda ČR vzala na vědomí informaci ministerstva obrany o plánu nakoupit pro tato děla munici v rámcové hodnotě 10,17 mld. Kč. Dodávky v letech 2025 – 2029 zabezpečí česká společnost STV Group. Zabezpečení dodávek munice českým výrobcem je důležitou součástí smlouvy na dodávku děl.

Předmětem dodávky bude pět druhů střel v počtu 65 848 kusů, prachové moduly v počtu 283 680 kusů, zážehové pouzdro v počtu 76 860 kusů a tři druhy zapalovačů v počtu 65 848 kusů a 2 708 kusů inertní školní munice a výukových řezů v požadované konfiguraci.