NATO podniklo klíčové kroky k zachování kybernetické bezpečnosti

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vystoupil na konferenci NATO o kybernetické obraně 2022 v Římě. Zde upozornil na snahy státních, ale i nestátních narušitelů kybernetického prostředí, na aktuální hrozby, ale i na posílení bezpečnosti, které Aliance činí v reakci na tyto kroky.

Generální tajemník NATO Stoltenberg upozornil na nedávné kybernetické útoky proti satelitům, kritické infrastruktuře a vládním úřadům, zejména jako součást nelegální války Ruska proti Ukrajině, a varoval před skutečnou a rostoucí hrozbou kyberprostoru.

Stoltenberg řekl: „Kybernetický prostor je neustále zpochybňován a hranice mezi mírem, krizí a konfliktem je nejasná. Proto NATO dlouho bere tak vážně ohrožení kybernetického prostoru ze strany státních i nestátních aktérů. A proto jsme podnikli rozhodné kroky k ochraně před kybernetickými útoky. Je to klíčové pro naši kolektivní obranu.“

Slib kybernetické obrany, schválený summitu NATO ve Varšavě v roce 2016, ukázal, že spojenci zvýšili své investice do naší kybernetické obrany. Stoltenberg dodal: „Vyzývám spojence, aby se znovu zavázali ke kybernetické obraně. S více penězi, více odborníky a lepší spoluprací. To je zásadní součástí naší kolektivní obrany a jsme v tom všichni společně.“ Konferenci tak zakončil výzvou k vyšším výdajům na kybernetickou bezpečnost a systémy, které jí zajistí. Konferenci spolupořádala Itálie a Spojené státy s podporou Mezinárodního štábu NATO.

Zdroj: NATO