Bundeswehr staví záchranné centrum v Turecku

Město Altınözü, 15 kilometrů od syrských hranic: Zde je pomoc obzvláště potřebná. Zemětřesení zničilo jedinou nemocnici v regionu a německé ozbrojené síly budují mobilní záchranné centrum. Německý velitel kontingentu, plukovník Dr. Kai Schlolaut informuje o situaci na místě.

Po 6. únoru 2023 nebylo v Turecku nic jako dřív. Toho dne zemětřesení s energií asi 472 jaderných bomb podle nálezu vulkanismu zničilo velké části jihovýchodního Turecka. Více než 50 000 lidí zemřelo a více než 100 000 bylo zraněno. Více než 173 000 budov se zřítilo nebo jim akutní zřícení hrozí. To zahrnuje nemocnici ve městě Altınözü v provincii Hatay. Právě tam se staví mobilní záchranné centrum pro Bundeswehr.

Podcast v původním jazyce zde

Německý velitel kontingentu, plukovník Dr. Kai Schlolaut informuje o tom, jak bude mobilní německá nemocnice vypadat a jak to aktuálně vypadá na místě. Pomoc přichází v pravý čas, protože mnoho mezinárodních záchranářů se v současné době stahuje, ale místní infrastruktura je stále vážně poškozena. Německá nemocnice dočasně uzavírá mezeru v základní péči o obyvatelstvo.

Přesně těmto potřebám přizpůsobil Bundeswehr i zaměření záchranného centra. Společně s tureckými partnery byl vyvinut koncept pomoci, aby bylo možné ambulantně ošetřit co nejvíce pacientů. Jakmile bude centrum připraveno k práci, bude se kromě místních obyvatel starat také o uprchlíky ze Zdroj:Barbara Gantenbeinová