Zákon o obraně vlasti – rok důležitých změn pro Polsko

„Polská armáda má odradit agresora svou silou. Klíčovou roli v tomto procesu hraje zákon o obraně vlasti. Dá se říci, že přijetí tohoto zákona před rokem nám umožnilo zahájit proces budování nejsilnějších pozemních sil v Evropě. Do dvou let, pokud budeme pokračovat v naší politické misi, uděláme z polských pozemních sil nejsilnější v Evropě. Na cestě jsme překonali mnoho překážek. Pravděpodobně je ještě mnoho překážek, které je třeba překonat, ale ujišťuji vás, že máme dostatek odhodlání, abychom to dokázali, řekl vicepremiér a ministr národní obrany Polska Mariusz Błaszczak během konference ve Varšavě.

Na Akademii válečných studií zahájil Mariusz Błaszczak, místopředseda vlády-ministr národní obrany, spolu s Jarosławem Kaczyńskim konferenci . „Rok od zákona o obraně vlasti – Rok důležitých změn“.

„Armáda, silná armáda je znakem i zárukou získání toho všeho – postavení a společenského postavení. Proto je tento plán, který byl součástí zákona o obraně vlasti, plánem odkazujícím nejen na ozbrojené síly, ale i na situaci naší země, na vše, co bude určovat její osud – její osud v nejistých časy, v nových časech. Doufejme, že tato doba je pryč, že to není nějaká dlouhá epocha. Ale to nevíme. Musíme být připraveni na všechno“

– vzal na vědomí Jarosław Kaczyński, bývalý předseda Výboru pro záležitosti národní bezpečnosti a obrany. 

Premiér Jarosław Kaczyński v souvislosti s rozšířením a posílením polské armády poděkoval místopředsedovi vlády M. Błaszczakovi za změny, které byly v armádě dosud zavedeny. 

„Jsem nesmírně vděčný premiérovi Błaszczakovi, že se tohoto úkolu ujal. Mluvím o celém úkolu, který se týká všech aspektů, ale také nejobtížněji proveditelný. Jsou za námi desetiletí, kdy se myslelo, že válka, alespoň tato válka v klasickém slova smyslu, je minulostí a něčím nemožným – nemožným alespoň v této části Evropy, jako něco, na co se nemusíme připravovat . Dnes víme, že těch pár, kteří tvrdili opak, měli pravdu. Od tohoto poznání je ale dlouhá cesta ke změně postojů zejména mladé generace, řekl.
 
Místopředseda vlády M. Błaszczak v úvodu svého projevu poukázal na to, že změna předpisů a zavedení nového zákona dalo podnět k modernizaci polské armády. 

„Zákon o obraně vlasti, který nám dává mechanismus pro financování modernizačních procesů, nám umožňuje urychlit všechny tyto činnosti a provádět je v mnohem větším měřítku. Efekty zahrnují vše, co jsme si v Jižní Koreji objednali, tedy tanky K2, houfnice K9 , letoun FA-50.Tato výzbroj je již v polské armádě.V letošním roce budou dodány další dělostřelecké houfnice a tanky.V letošním roce budou letectvu dodány první letouny FA-50.Jedná se o moderní vybavení,kompatibilní s vybavením, které je v současné době v držení polské armády. je vybavení kompatibilní s americkým vybavením, například FA-50“

– řekl šéf ministerstva národní obrany. 

„Jsme si dobře vědomi toho, že válka na Ukrajině stále pokračuje. Pouze prostřednictvím silné polské armády budeme schopni odradit agresora. Díky zákonu byl zaveden nový způsob náboru do polské armády. Jsme aktivní. (…) Důležité jsou také zbraně. Polská armáda musí být vybavena velmi moderními zbraněmi. Chci zdůraznit, že od převzetí moci Právo a spravedlnost, od roku 2015, podnikáme řadu aktivit zaměřených na technickou modernizaci polské armády.

– zdůraznil na konferenci místopředseda vlády Błaszczak.
 
Během konference byla diskutována témata související s navýšením financování polských ozbrojených sil, zefektivněním náborového procesu, technickou modernizací a rolí polského obranného průmyslu v tomto ohledu, rozvojem jednotek polské armády a kybernetickou bezpečností. 

Vicepremiér během svého projevu zdůraznil, že při posilování polské armády byly vyvozeny závěry z války na Ukrajině.

„Jsme pragmatičtí. Jsme realističtí ohledně požadavků bojiště, ale také přehodnocujeme vše, co bylo dříve, a čerpáme ze zkušeností z války na Ukrajině. (…) Máme možnost konfrontovat svá očekávání s realitou, která se děje na Ukrajině. A proto vyvozujeme co nejpraktičtější závěry.“

– řekl.
 
Konflikt na Ukrajině jasně ukázal, že moderní armáda nemůže efektivně fungovat bez moderních právních řešení. Zákon o obraně vlasti nejenže organizuje dosud rozptýlený právní systém, ale také poskytuje základ pro formulaci dlouhodobých plánů rozvoje polských ozbrojených sil. Díky zákonu bylo plánování zasazeno do transparentního a efektivního systému financování, který zajistí polské armádě stabilitu a komfort fungování na mnoho let.