200 milionů dolarů jako kompenzace – Česko získává peníze z USA za pomoc Ukrajině

Velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet informoval, že Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů jako částečnou kompenzaci za techniku, kterou ČR poskytla Ukrajině.

„Velmi si vážíme této pomoci, kterou vnímáme jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. Prostředky využijeme k další modernizaci naší armády,” uvedla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že o konkrétních projektech teprve budou vedena jednání.

Nově avizovaných 200 milionů dolarů (v přepočtu cca 4,4 mld korun) bude pocházet z programu Zahraničního vojenského financování. Jedná se o další dar nad rámec již dříve oznámených 100 milionů dolarů, které jsou rovněž určené pro další modernizaci Armády ČR a pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu, a dalších také již zmíněných šesti milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu určených na vybudování tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci Armády ČR.