Velitelské shromáždění ve znamení odhodlání a příslibu modernizace

Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálmajora Karla Řehky přineslo objasnění priorit a hlavních úkolů AČR v roce 2023. Velitelské shromáždění, se zúčastnil i prezident České republiky Miloš Zeman, předseda vlády Petra Fiala, ministryně obrany Jany Černochová, velení armády a další hosté.

Ihned na úvod promluvil náčelník Generálního štábu Armády České republiky, generálmajor Karel Řehka a zdůraznil roli naší armády v Alianci. „Kdyby došlo ke střetu mezi Ruskem a Aliancí, naší země se to dotkne okamžitě, armáda bude aktivním účastníkem od první minuty. Území České republiky, naše infrastruktura a naši občané budou cílem nepřátelského působení ve všech doménách,“ řekl. Dále dodal, že situace, která panuje od února na Ukrajině je pro společnost budíčkem a nezapomněl připomenout, že rakety z Ruska mohou dolétnout i na naše území. Přezbrojení Armády České republiky je proto prioritou číslo jedna.

Stávající plány jsou nedostatečné a je třeba je revidovat. Armáda potřebuje nastavit vizi válčení v budoucnosti, obranné plány tomu přizpůsobit a samozřejmě, jak již zaznělo, modernizovat.

Nejvyšší představitel země, prezident Miloš Zeman opětovně odsoudil stažení vojsk z Afghánistánu a zdůraznil roli bezpilotních prostředků. Neopomněl ani terorismus, na který se nesmí zapomínat. „Byl bych rád, abychom na tento boj nezapomínali. I během 21. století může vést náboženská nenávist k výrazným teroristickým konfliktům,“ řekl prezident Miloš Zeman a s velením armády se rozloučil, protože již končí jeho poslední, volební období.

Modernizace i zbrojení je prioritou, leč mnohdy na úkor jiných odvětví

Všichni účastníci Velitelského shromáždění se shodují, že je třeba zrychlit modernizaci, zbrojení, ale i přes to, že je to na úkor jiných odvětví, jak připomněla například ministryně obrany Jana Černochová. „Zároveň ale musíme striktně prioritizovat a být brutálně efektivní. Pravda je totiž taková, že i přes nárůst rozpočtu nebudeme mít ani teď dostatek zdrojů pro ideální řešení všech problémů,“ dodal náčelník Generálního štábu Řehka. Další prioritou je také naplněnost armády, která stárne a to vše je třeba systémově měnit. Pokud se tedy podíváme na nedávnou publikaci nejen o rozpočtu, ale i o vývoji počtu vojáků, je zřejmé, že čísla je třeba řešit, s tím však i ruku v ruce mít co vojákům nabídnout.

Zdroj: MOČR